V PSK bude 13 volebných obvodov a občania zvolia 62 poslancov

10.09.2009 Prešov

Prešov 9. septembra (TASR) – V súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do regionálneho parlamentu dnes Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) poslal na Ministerstvo vnútra SR konečné počty volebných obvodov a poslancov ...
\"Poslanci sa uzniesli na tom, že v PSK zostane zachovaný počet volebných obvodov. Bude ich 13, pričom kopírujú hranice okresov. Spolu bude v Prešovskom kraji zvolených 62 poslancov, \" uviedla pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Dodala, že podľa údajov Štatistického úradu SR žilo k 31. decembru 2008 na území PSK 803.955 obyvateľov. Do poslaneckých lavíc zasadne najviac poslancov za okres Prešov, ktorých bude spolu 12. Najmenej bude za okres Medzilaborce, kde budú občania voliť iba jedného poslanca.
Mesto Giraltovce spolu s obcami, ktoré patria do spoločného obecného úradu, sa na zastupiteľstvo obrátili s požiadavkou, aby sa v rámci okresu Svidník vytvorili dva volebné obvody. Jeden pre volebný obvod Svidník, ktorý by zahŕňal 50 obcí s počtom 22.503 obyvateľov, pričom tu by sa volili dvaja poslanci. Druhý pre volebný obvod Giraltovce so 17 obcami, kde žije 10.723 občanov a tu by sa volil jeden poslanec. Poslanci však nakoniec tento návrh nepodporili a počet volebných obvodov bude zachovaný, tak ako v predošlých voľbách.
Zastupiteľstvo schválilo v utorok aj sídla volebných komisií a sídlo volebnej komisie samosprávneho kraja, ktoré bude v budove PSK na Námestí mieru 2 v Prešove.
 

Vyberte región